Kelimeler Yıllar önce okuduğumda çok etkilenmiştim. Daha sonra sohbetlerde de okumaya başladım.

Hatta dinleyenlerden korktuklarını söyleyenler bile oluyordu. Cüneyt Suâvi’nin “Kâbus” başlıklı hikâyesinden bahsediyorum. Hikâyede ürpertici bir rüyâ gören kişi ve onu uyandırmaya çalışan doktor komşusu anlatıyor. Rüyâ gören kişinin ölüm sonrası; yıkanışı ve mezarlığa götürülüşü oldukça etkili bir üslupla sunuluyor. Rüyasında öldüğünü gören kişi her aşamada “Bir fırsat daha yok mu?” diye haykırıyor.

Bir fırsat daha…

Tövbe etmek, Rabbimize yönelmek için bir fırsat daha verilemez mi?

İyi insan, iyi kul olabilmek için ikinci bir imkânım olmaz mı?

“Bir fırsat daha” diyeceğimiz gün gelecek.

“İnanıyoruz elhamdülillah, niye bir fırsat daha isteyelim?” diye düşünebiliriz. Ancak, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) her ölenin pişmanlık duyacağını haber veriyor. Sahâbe, neden pişmanlık duyacağını sorunca da; “Eğer kötü biriyse, günahtan vazgeçmediği için pişmanlık duyacak. İyi biriyse de, daha fazla yapmadığı için pişman olacak.” cevabını veriyor. (Tirmizi, 2403)

Rabbimiz, insanın dillendireceği “Bir fırsat daha” temennilerini anlatarak fırsatları değerlendirmeye sevk eder bizi.

“Nihâyet onlardan birine ölüm gelince, ‘Rabbim beni dünyaya geri gönderiniz ki, terk ettiğim dünyada sâlih ameller yapayım’ der. Hayır! Bu sadece onun söylediği (boş) bir sözden ibârettir. Onların arkasında, tekrar diriltilecekleri güne kadar (devam edecek, dönmelerine engel) bir perde/berzah vardır.” (Mü’minun, 99-100)

“İnkâr edenler için cehennem ateşi vardır. Ölümlerine hükmedilmez ki ölsünler. Kendilerinden cehennem azâbı da hafifletilmez. İşte biz her nankörü böyle cezalandırırız. Onlar cehennemde, ‘Ey Rabbimiz! Bizi buradan çıkar ki dünyadayken işlemekte olduğumuzdan başka ameller işleyelim’ diye bağrışırlar. (Onlara şöyle denilir) ‘Sizi, düşünüp öğüt alacak kimsenin, düşünüp öğüt almasına yetecek kadar yaşatmadık mı? Size uyarıcı da gelmişti. Öyleyse tadın azabı. Çünkü zâlimler için hiçbir yardımcı yoktur.” (Fatır, 36-37)

“Bir fırsat daha” isteyecek insan…

Ramazan ne büyük fırsat.

Arınmak, temizlenmek, bağışlanmak için.

Dünyaya gözlerini yeni açan bir yavrunun masumluğuna benzetir Hz. Peygamber (s.a.s.) Ramazanı ihyâ eden Müslümanı.

Rabbim “Bir fırsat daha” dememek için Ramazan fırsatını değerlendirebilmeyi nasip etsin… (https://www.diyanethaber.com.tr/bir-firsat-daha-makale,471.html)

Selâm ve duâ ile….