ATSO Başkanı Çetin: "Turizm sezonuna iyi bir şekilde başlamayı ümit ediyoruz"

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen Türkiye'nin dünyada pozitif büyüme gerçekleştiren az sayıda ekonomi arasında yer aldığını bildirdi.Çetin,...

ATSO Başkanı Çetin:

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen Türkiye'nin dünyada pozitif büyüme gerçekleştiren az sayıda ekonomi arasında yer aldığını bildirdi.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, 2020 yılı büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Türkiye'nin 2020 yılında yüzde 1,8'lik büyümesine, kredi artışı ve kamu desteklerinin önemli bir destek sağladığını belirten Çetin, "Büyümede, reel olarak yüzde 3,2 artan hane halkı tüketimi, yüzde 6,5 artan yatırım harcamaları ve yüzde 2,3 artan kamu harcamaları belirleyici olmuş, dış ticaretin büyüme etkisi ekside kalmıştır. Sektörel büyümelere bakıldığında reel olarak tarımın yüzde 4,8, sanayi sektörünün yüzde 2, finans sektörünün yüzde 21, bilgi ve iletişim sektörünün yüzde 13,7, kamu hizmetleri katma değerinin yüzde 2,8, gayrimenkul faaliyetlerinin yüzde 2,6 büyüme kaydettiği görülmektedir." ifadelerini kullandı.

Ekonomideki büyümenin elektrik tüketiminde artış verisi tarafından da desteklendiğini vurgulayan Çetin, şunları kaydetti:

"EPDK verilerine göre Türkiye elektrik tüketimi 2020 yılında yüzde 1,67 oranında artmış, bu artışta sanayi sektörü tüketimi belirleyici olmuştur. Buna karşılık Antalya elektrik tüketiminin 2020 yılında yüzde 12,6 oranında azalmış olması, kredi artışına ve kamu desteklerine rağmen Antalya ekonomisinde bir daralmanın gerçekleşmiş olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle hizmetler sektöründeki daralma Antalya'da derinden hissedilmiştir."

Salgının illeri ve sektörleri çok farklı biçimde etkilediğini, kredi ve diğer desteklerin il ve sektör bazında kriterlere göre verilmesi gerektiğine değinen Çetin, salgının sektör ve işletmeler arasında adaletsiz bir durum yarattığına dikkati çekti.

Büyümeye rağmen, kapalı kalan, ciro ve istihdam kaybına uğrayan sektör ve işletmelerin unutulmaması gerektiğini kaydeden Çetin, şöyle devam etti:

"Salgın ile mücadele tedbirlerinin başarı durumuna bağlı olarak normalleşmeye geçilmesini ve turizm sezonuna iyi bir şekilde başlamayı ümit ediyoruz. Ancak turizm sektörü, yiyecek-içecek hizmetleri sektörü, kişisel bakım sektörü, özel eğitim, turizme bağlı perakende, giyim sektörü gibi çok sayıda sektörün halen kira, kredi ve istihdam desteklerine ihtiyaç duyduklarını bu vesileyle bir kez daha dile getirmek istiyorum."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.