Çukurova'da buğday hasadı başladı

- Adana'da 1 milyon 608 bin dekardan 778 bin ton ürün alınması bekleniyor

Çukurova'da buğday hasadı başladı

ADANA (AA) - Adana'da hasadına başlanan buğdaydan bu yıl 1 milyon 608 bin dekardan 778 bin ton ürün alınması bekleniyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, yazılı açıklamasında, geçen yıl Adana'da 1 milyon 586 bin 16 dekarda 621 bin 724 ton buğday üretiminin gerçekleştiğini hatırlattı.

Geçen yıl Türkiye'de buğday üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 7,9'luk artışla 20,5 milyon ton olduğunu ifade eden Tekin, Adana'nın bu rekoltenin yaklaşık yüzde 3,8'ini karşılayarak üretimde 6'ncı sırada olduğunu kaydetti.

- Buğdayın şu anki piyasa fiyatı 2,1-2,2 lira

Tekin, geçen yıl Türkiye'nin ilk buğday hasadının 17 Mayıs'ta Karataş ilçesinde yapıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu yıl ilk buğday hasadı, iklim şartlarının elverişli gitmesiyle yine ilimizde erken ekim yapılan ve sulanan kesimlerde 12 Mayıs'ta başlamıştır. İlimizde en fazla sırasıyla Ceyhan, Sarıçam, Kozan, İmamoğlu, Karataş, Karaisalı, Yüreğir ve Yumurtalık ilçelerinde üretim yapılmaktadır. Birçok üründe olduğu gibi buğdayda da kilo başına 10 kuruş destek mevcuttur. Buğdayın şu anki piyasa fiyatı 2,1 ila 2,2 TL arasındadır."

Bu yıl yaklaşık 1 milyon 608 bin dekardan 778 bin ton buğday rekoltesi beklediklerini aktaran Tekin, bakanlık tarafından ruhsatlandırılan bitki koruma ürünlerinin doğru dozda ve zamanda uygulanması sonucunda bu yıl buğdayda kalite ve verimde beklentinin yüksek olduğunu aktardı.

Tekin, oluşturulan ekipler tarafından buğdayın ana zararlılarından sünenin takibinin başarılı bir şekilde yapıldığını, biçerdöver kontrol ekipleri aracılığıyla da üreticilere hasatta dane kayıplarının azaltılması, anız yakılmasının önlenmesi ve uymayanlar hakkında uygulanacak kanuni cezalarla ilgili eğitim faaliyetlerinin devam ettiğini belirtti.

- Lisanslı depolamanın avantajları

Üreticilerin ürünlerini lisanslı depolarda depolayabileceklerini ifade eden Tekin, şöyle devam etti:

"Lisanslı depolara stoklanarak elektronik ürün senedi aracılığıyla alım, satımı yapılan ürünler 31 Aralık 2023'e kadar yüzde 2 zirai stopaj vergisinden, yüzde 20 gelir-kurumlar vergisinden ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nin geçici alım merkezlerinde aldığı yüzde 1 hizmet bedelinden muaf olacaklardır. Ürünlerini lisanslı depoculuk şirketlerine teslim ederek elektronik ürün senetlerini borsada satan üreticilere ton başına 25 lira nakliye ücreti desteği sağlanacaktır. Aynı zamanda Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticiler ile üretici örgütlerine ürünlerini, kanun çerçevesinde faaliyet gösteren lisanslı depo işletmelerine depolamak üzere teslim etmeleri halinde, her üretim yılına ait ürün için en fazla 6 ay süreyle ilave kira desteği verilmektedir."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.