İZMİR (AA) - Türkiye İş Bankasının Dünya gazetesi iş birliğiyle düzenlediği "İş'le Buluşmalar" etkinliğinin "Sürdürülebilir Tarım, Sürdürülebilir Gelecek" başlıklı 44. toplantısı, İzmir'de gerçekleştirildi.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Kaya Termal Otel'de düzenlenen etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, tarımın gelişmesine önem verdiklerini vurguladı.

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde bugün tarım ihtisas şubesi açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Aran, "Türkiye İş Bankası olarak tarımı stratejik ve öncelikli alanlarımızın en üstüne koyduk. Türkiye'de tarımda farklı bir hikayenin yazılması için Türkiye İş Bankasının aktif olarak göreceğinizi ifade etmek istiyorum." dedi.

Teknolojinin de desteğiyle tarım sektöründe olumlu değişiklikler olacağına inandığını dile getiren Aran, şunları kaydetti:

"Ekonomik olarak iyi bir seviyeye gelmezsek, finansal olarak kalkınmamızı ve milli gelirimizi arttırmayı başaramazsak tarım ancak ekonomideki iyileşmemiz kadar ilerleyebilir. Türkiye'nin ekonomisi belli bir eşiği geçmezse, kişi başı milli gelir belli bir seviyenin üzerine çıkmazsa, tarımda kendi başına bir hikaye yazamayız. Ülkemizin kalkınmasıyla tarımdaki kalkınmayı paralel götürmemiz lazım. Türkiye İş Bankası olarak bu konuda üzerimize ne sorumluluk düşüyorsa, bu sorumlulukları yerine getirmeye hazırız."

- Borsa Başkanı Işınsu Kestelli

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, tarım sektörünün teknoloji, bilim ve finans kaynaklarına kolay erişime ve gençlerin enerjisine ihtiyacı olduğunu söyledi.

Tarımın geliştirilmesi konusunda İzmir Tarım Teknoloji Merkezini hayata geçirmek istediklerini belirten Kestelli, şöyle konuştu:

"Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tahsis edilen Menemen'deki Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Yerleşkesi'nde kurulacak olan merkezde yeni teknolojiler sayesinde üretimde verimlilik artarken, kaynakların daha etkin kullanılması sağlanacak. Tarımın sürdürülebilirliğine hizmet edecek. Merkezde start-up'lar, tarımsal teknolojide çalışan firmalar yer alacak."

Kestelli, 2 hafta önce Türkiye İş Bankası ile niyet ve iş birliği anlaşması imzaladıklarını, bunun da projelerine ivme kazandırdığını kaydetti.

Dikili, Bayındır, Kınık ve Bergama ilçelerinde yapımına devam edilen tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleriyle daha kaliteli ve verimli üretimin yapılmasının sağlanacağını kaydeden Kestelli, "Bu bölgeler, İzmir ve Ege tarımının küresel ölçekte rekabet şansını artırırken sürdürülebilir tarım sisteminin oluşturulmasına da katı sağlayacak. İzmir Tarım Teknoloji Merkezinin varlığı ihtisas organize sanayi bölgelerinin gücüne güç katacak." şeklinde konuştu.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da ürün alım garantili bir tarım sistemine geçildiğinde birçok sorunun aşılacağına inandığını söyledi.

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem de bir konuşma yaptı.

Etkinlik, düzenlenen panellerle sona erdi.