ANTALYA (AA) - Antalya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında yapılan denetimlere katılan Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, yeni dönemle bütün kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin oluşturacağı ekiplerle daha dinamik denetim modeline geçildiğini bildirdi.

Aktaş, Antalya Valisi Ersin Yazıcı ile salgınla mücadelede, kontrollü normalleşme sürecine girilmesiyle yeniden açılan iş yerlerine yönelik gerçekleştirilen denetimlere katıldı.

Aktaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda Kovid-19 ile mücadelede "kontrolü serbestlik" olarak nitelendirilebilecek yeni bir dönemin başladığını söyledi.

Ülke genelinde seferberlik ruhuyla hareket edilerek sürecin devamının sağlanması gerektiğini belirten Aktaş, "Ülkemizi daha iyi yerlere çekebilmek için her kesimin, her insanın burada bir duyarlık göstermesi, bu işi sahiplenmesi çok önemli. Daha önceki denetimler ağırlıklı olarak valilik ve kaymakamların koordinesinde, kolluk kuvvetleri üzerinden devam eden bin anlayışla yürütüldü. Yeni dönemle bütün kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin oluşturacağı ekiplerle daha aktif şekilde ve dinamik denetim modeline geçildi." diye konuştu.

Aktaş, sürecin sağlıklı şekilde tamamlanması için denetimlerin çok önemli olduğunu vurguladı.

Bugün itibarıyla ülke genelinde 260 bin personelle saha olduklarını aktaran Aktaş, şöyle devam etti:

"Amacımız ceza, müeyyide uygulamadan ziyade, daha çok rehberlik edici ve uyarıcı yönü ağır basan denetim yapmak. Bütün uyarılara rağmen kuralları uygulama noktasında bir iyi niyet sergilemeyen kurumlara, tesislere yönelik gerekli cezalar uygulanacak. Asıl amacımız bir duyarlılık, bilinç oluşturarak topyekun bir mücadeleyi ortaya koyabilmek. Gördüğüm kadarıyla Antalya'mızda bu bilinç oldukça yüksek. Sayın Valimiz, meslek örgütleri, yerel yöneticiler, diğer kamu kurum ve kuruluşlar büyük bir katılımla sahadaki uygulamayı çok ciddi bir şekilde gerçekleştiriyor. Antalya'mız yüksek riskli grup içerisinde ama inşallah 15 gün sonraki değerlendirmede en azından bir alt gruba gelmesini ümit ediyoruz."

- Hedef mavi kategoriye geçmek

Valisi Yazıcı ise hedeflerinin ilin, en kısa sürede Kovid-19 risk haritasında mavi kategoriye geçmesi olduğunu dile getirdi.

Antalya'nın "turizmin başkenti" olduğunu belirten Yazıcı, "Kent sakinleri bunun bilincinde. Turizmle ilgili geçen yıl kötü bir sezon geçirdik ama önümüzdeki sezon inşallah geçen yılı telafi eden bir yıl olacağını ümit ediyoruz. Bunu aşmamızın yolu, sezon açılana kadar bir iki ay içinde bu kontrollü süreçte kurallara uymaktan geçiyor." ifadelerini kullandı.

Denetimlere İl Jandarma Komutanı Mustafa Başoğlu, İl Emniyet Müdür Mehmet Murat Ulucan, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, İl Sağlık Müdür Ünal Hülür ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin de katıldı.