ANTALYA (AA) - Antalya'nın fethinin 814. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında "Toprak, Su, Medeniyet: Antalya" paneli gerçekleştirildi.

Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, üniversitenin Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde, "Zamanın Sevdaya Durduğu Şehir: Antalya" kısa filminin gösterimi yapıldı.

Programda, Patara kazı ekibine teşekkür plaketi verilmesinin ardından, fethin 814. yılı anısına dikilen fidan sertifikalarının takdimi gerçekleştirildi.

Vali Ersin Yazıcı, paneldeki konuşmasında, Bitlis'te helikopterin kaza kırıma uğraması sonucu şehit olan 11 askere rahmet, Türk milletine başsağlığı diledi.

Antalya'nın fethini kutlamanın, şehre, kültüre, medeniyete, ecdada sahip çıkmak olduğunu belirten Yazıcı, şunları kaydetti:

"Bizlere bu eşsiz güzellikteki şehri miras bırakan ecdadı rahmet ve saygıyla yad ediyorum. Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi Antalya'da, her yıl dünyanın dört bir tarafından gelen misafirlerimize gösterdiğimiz hoşgörü ve misafirperverlikle şehrimizin huzur, barış ve kardeşlik şehri olduğunu göstermekteyiz. Bu değerleri ilelebet yaşatmaya ve vurgulamaya devam edeceğiz. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Antalya'yı daha ileriye götürmek ecdadımıza borcumuzdur."

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan da ecdadın Anadolu'yu yurt tutarken her bir köşesini imar etmekle kalmadığını, bu toprakları bilim, kültür ve sanatla da buluşturarak şehirlere kimlik kazandırdığını söyledi.

Şehirlerin yapılanmalarını tamamladığında değil insan odaklı kimliğe ve medeniyete kavuştuğunda kalkınmış sayılacağına dikkati çeken Özkan, şöyle konuştu:

"Bu da tarihi derinliğe, köklü bir geçmişe sahip çıkmayla, zamanın ruhuna uygun, insan için olumlu fark yaratan kültürel zenginleşmeyle, medeni derinleşmeyle mümkün olur. Bu farkındalığı toplumun tamamına yaymak ve şehrin tarihi köklerini görebilmek için o bilince sahip bireyler yetiştirmek önemlidir. Akdeniz Üniversitesi olarak Antalya'mızın kalbinin attığı her yerde biz de varız. Bu şehrin kültürünün, birikiminin, mirasının ve kimliğinin bir parçası olmaktan mutluyuz."​​​​​​​

Moderatörlüğünü Doç. Dr. Bedia Koçakoğlu'nun yaptığı panelde, Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Fahri Işık ve Doç. Dr. Hakan Öniz görüşlerini paylaştı.

Vali Ersin Yazıcı, etkinlik sonunda panelistlere plaket takdim etti.

Panele, Antalya milletvekilleri Aydın Özer, Hasan Subaşı, Kemal Çelik, Mustafa Köse, 3. Piyade Eğitim ve Tugay Komutanı Albay Erdal Köse, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile kurum ve kuruluş temsilcileri de katıldı.