HATAY (AA) - Hatay’da üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 97'sine ev sahipliği yapması nedeniyle "üzüm cenneti" olarak anılan Hassa ilçesinde "Hassa 2. Üzüm Festivali" düzenlendi.

Kaymakamlık, Belediye ve çeşitli STK’lar tarafından düzenlenen üzüm festivali, Antakya Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde festivalin yapılacağı 15 Kasım Gürhan Ergüneş Parkı'na kadar yürüyüşle başladı.

Festival etkinlikleri kapsamında halk sanatçısı Gül Ahmet Yiğit, eski TRT sanatçısı Muzaffer Gök ile yerel sanatçılar sahne aldı.

Üzüm üreticileri, tadı ve lezzetiyle meşhur Hassa üzümlerini, gurme ve ziraat mühendislerinin bulunduğu jüri üyelerine tattırdı. Puanlamaya giren 14 üreticiden en iyi üzüm üreten üç çiftçiye ödül olarak altın verildi.

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, burada yaptığı konuşmada, festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Üzüm festivalini gelecek yıldan itibaren ulusal ve uluslararası ölçekte yapmaya başlayacaklarını ifade eden Yayman, "Önümüzde iki gündemimiz var. Birincisi Hassa üzümünün markalaşması. Hassa üzümünü Kırıkhan'ın kavunu gibi, Dörtyol ve Payas'ın portakalı gibi inşallah bir marka haline getireceğiz. İkincisi ise bunun tanıtılması. Hepimize büyük vazife düşüyor. İnşallah bizde önümüzdeki dönemde bu konunun takipçisi olacağız." diye konuştu.

Yayman, ayrıca bir aksilik olmaması halinde 2023 yılına kadar Hassa-Dörtyol Tüneli'nin tamamlanacağının müjdesini de verdi.

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı da üreticilerin ellerinin emeği alınlarının teri üzümlerini de markalaşması yönünde MHP olarak üzerilerine düşen görevi yerine getireceklerini söyledi.

Kaymakam Yusuf Turan ise Hassa-Dörtyol Tüneli ve Hassa OSB projelerinin tamamlanmasıyla ilçenin göç veren konumundan göç alan marka kent konumuna dönüşeceğini kaydetti.

İlerde Hatay'ın sadece körfezi ile anılan bir şehir olmak yerine Hassa ile de anılacağını belirten Turan, ilçenin Türkiye'ye katma değer katacak bir marka ilçe olacağını aktardı.

Konuşmaların ardından "Yörük Ana" olarak da bilinen Döndü Deveci'ye Yayman ve Kaşıkçı tarafında plaket verildi.