Başkan Dedeoğlu, “Depreme hazırlıklı olmalıyız” 

Başkan Dedeoğlu, “Depreme hazırlıklı olmalıyız” 

Kahramanmaraş (SHA) – DEVA Partisi Onikişubat İlçe Başkanı Hakan Dedeoğlu, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremle ilgili değerlendirmede bulundu.  
Kandilli Rasathanesi verilerine göre 26/07/2022 tarihinde 09:11:00’da Merkez üssü Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Tevekkeli mahallesi olan 4,6 büyüklüğünde ve 3,4 km derinlikte bir deprem meydana gel işti.  
Yaşanan depremde herhangi bir can ve yaralanmanın olmamasının sevindirici olduğunu ifade eden Başkan Dedeoğlu, “Kahramanmaraş DEVA Partisi Onikişubat İlçe Başkanlığı olarak şehrimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Aldığımız bilgilere göre herhangi can kaybının ve yaralanmanın yaşanmaması sevindirici bir haberdir. Doğu Anadolu Fay Hattı Türkoğlu-Gölbaşı segmentinin deprem tekrarlama aralığı 400 yıl olmasına rağmen yaklaşık 510 yıldır deprem üretmemekte ve 110-110 yılı aşkın zamanda daha fazla birikmiş bir enerjiden bahsedilmektedir. Türkoğlu-Gölbaşı segmentinde meydana gelen tarihsel depremler incelendiğinde deprem büyüklüğünün 7’nin üzerinde olması beklenmektedir. Bu 100 yıllık gecikme hemen şu anda deprem olacağı anlamına gelmemekle birlikte belki bir 100 yıl daha olmayabilir. Fakat 10 saniye sonra da olabileceğini göz önünde bulundurmamız gerektiğini unutmamalıyız dedi.  
Dedeoğlu, açıklamasının devamında ise; “İnsanoğlunun depremi önleme ya da önceden tahmin edebilme gibi bir teknolojiye sahip olmadığını hepimiz biliyoruz. Bu noktada da geçmişten aldığımız dersler neticesinde deprem öncesi, anı ve sonrası için gerekli tedbirleri alarak hazırlıklı olmak zorundayız. Vatandaşlarımızın öncelikle kendi tedbir ve emniyetlerini sağlaması adına yaşadığı ve bulunduğu yerlerde hasar tespitlerini, kontrollerini yaparak yetkililere bildirmelerini ya da panik yapmadan gündelik yaşamlarına devam etmelerini tavsiye etmekteyiz. Yıllardır bu konuda uzman yetkililer kurumlar ikaz etmelerine rağmen nedense Kahramanmaraş yerel yönetimleri ve yetkilileri bu konunun üzerinde durmamakla birlikte fay hattına en yakın bölgeye birilerinin rant düşünceleri uğruna hastane ve  benzeri yapıları yaparak bile bile büyük faciaya göz yumuyorlar, biran önce Kahramanmaraş valiliğinin koordinesinde  yerel yönetimler, mühendisler odası, üniversite gibi kurumlardan bir acil bilirkişi koordinasyon kurulu kurulmalı bu şehrin insanına yaklaşan ve her an olabilecek bir afete karşı bilgilendirmeli okullarda eğitim verilmeli toplanma bölgeleri afet durumunda ne yapılması gerektiği halka acilen eğitimi koordine edilmelidir. Kahramanmaraş Fay Zonu olarak adlandırılan şehir merkezinden geçen birçok diri fay bulunmaktadır. Onikişubat Belediyesi ve KSÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü ortak çalışması ile diri fayların konumunun tespiti ile ilgili paleosismolojik çalışmalar kapsamında hendekler açılmıştır. Açılan hendekler neticesinde Onikişubat ilçesinde diri fayların konumları net olarak belirlenmiştir. Yapılan çalışmada MTA diri fay haritasında belirtilen fayların konumlarının farklı olduğu ortaya konmuştur. Büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerince paleosismolojik çalışmalar üzerinde önemle durulması gerektiği konuların başında gelmelidir. İnşallah rabbim büyük afetlerden bugüne kadar koruduğu gibi korusun. Afetlere karşı önlem almak  bu şehri yönetenlerin en önemli görevlerindendir. İnşalah biz uyarmıştık kelimesini duymaya gerek kalmaz” ifadelerine yer verdi.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.