Çelikler Holding Afşin Elbistan Termik Santrali Resmen Kapatıldı.

Bakan Kurum'dan son dakika açıklaması: 5 termik santral tamamen, 1'i kısmen kapatıldı.

Çelikler Holding  Afşin Elbistan Termik Santrali Resmen Kapatıldı.

Bakan Kurum'dan son dakika açıklaması: 5 termik santral tamamen, 1'i kısmen kapatıldı.

Bakan Kurum, Çevre Kanunu'nu gereği 5 termik santralin tamamen, 1 termik santralin ise kısmi olarak kapatılmasına karar verildiğini açıkladı. Bakan Kurum, incelenen 7 termik santralden 4'üne geçici faaliyet belgesi verildiğini, 3 santralin ise gerekli çevre izinlerini aldığını bildirdi.

Bakan Kurum'un açıklamalarından satır başları şöyle;

- 5 Termik santral tamamen, 1 termik santral kısmi olarak kapatıldı.

- Burada Soma'nın özel bir durumu söz konusu var. Mevcut termik santralden 12 bin konut ısınma ihtiyacını karşılıyorlar. Aldığımız kararla Soma Termik Santralinin 4 ünitesinin çalışmasına kış sezonu boyunca müsaade edilecek.

- Kahramanmaraş Çelikler Holdink Afşin Elbistan A Termik Santrali, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı termik santralleri tamamen, Manisa Soma Termik Santrali ise kısmi olarak kapatılmıştır.

- Geçici faaliyet belgesi verdiğimiz santraller Bursa Orhaneli, Muğla Yatağan, Kahramanmaraş Afşin Elbistan B Termik Santrali ve Ankara Çayırhan termik santralleridir. Mevzuat gereğince 6 ay içerisinde çevre izin ve lisans belgesi için Bakanlığımıza başvuru yapmak durumundalar.

- Muğla Kemerköy, Muğla Yeniköy ve Çanakkale 18 Mart Çan Termik Santralleri çevre mevzuatı kapsamında çevre izinlerini almışlardır.

- Kapatılan termik santrallerin yönetimleri, gerekli çevresel yatırımları tamamlamadıkları sürece faaliyete geçmelerine izin verilmeyecek.

BAKAN DÖNMEZ: GEREKEN TEDBİRLER ALINDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez'in açıklamaları şöyle;

- Elektrik sıkıntısı yaşanmaması için tüm önlemler alındı.

- 13 santralin 7'si elektrik üretimlerine devam edecek. Üretimin belli bir süre son bulması işleyişi engellemeyecek. Dolayısı ile burada herhangi bir arz sıkıntısı yaşamayacağız.

- Bildiğiniz gibi bu piyasalar uzun süredir serbestleşti. Yüzde 20'si buradan %80'ni özel sektörden üretiyoruz. Yeni yapılan tesislerde çevre için herhangi bir sıkıntı yok. Diğer yapılan tesisler geçmişte yapılmış günümüz şartlarına uyumsuzluk yaratmıştı.

- Kapanan santrallerin ortalama saatlik üretim gücü 1883 megavat. Bunu karşılayacak kadar rezerv kapasitemiz mevcut.

- Kaynak çeşitliliğimiz günden güne artıyor. Böyle bir olayı 2000'lerin başında karşılaşsaydık. Kaç gün elektriksiz kalacağız bunu tartışıyor olurduk. Bugün böyle bir şey söz konusu değil. Bu sektöre girenler kurallara uymasını bekliyoruz.

- Çevre uyumunda bu tesislerin gecikmesi söz konusu olursa gereken şekilde davranmaktan kaçınmayacağız.

SORU CEVAP

Bakan Kurum:

Termik santraller hemen kapatılacak işlem yapılacak tesisler değiller. Kapatılması biraz zaman alınır. Dün 12 itibariyle gerekli yazıları gönderdik. Gerekli kapatma işlemleri başlatıldı. Bizde sizin karşınıza geldiğimizde hangi tesisin kapatıldığı hangisinin izin aldığının yapılan işlemlerin ardından öğrenerek sizlerin karşısına çıktık. Bu noktada vatandaşımızın sağlığını ilgilendiren her konuda gerekli adımı atacağız. Attığımız her adımda vatandaşımızın sağlığı en önemlisidir.

Bakan Dönmez:

Kapatılan termik santrallerdeki çalışanların haklarının takipçisi olacağız. Olumsuzluk yaşanmaması adına bu süreci yakından takip edeceğimizi söylemek isterim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hakan Kısaca 4 yıl önce

Her şey memleket için sayın bakanımıza teşekkürler