Şiirin üstâdı merhum Necip Fâzıl;

“Karagöz seyri değil, gözyaşı dökme ayı;

Bilinmezi bilirler, bilseler ağlamayı!”

Ramazan Ayı ve içinde barındırdığı güzellikler ve mübarek Kadir Gecesi için. 08 Mayıs 2021 Cumartesi gecesi idrak edilecek olan Kadir Gecesi’nin feyzinden tüm Müslümanların istifâde etmeleri gerekir üstadın dediği gibi. Yüce Allah’ın kullarına ikrâmının bol olduğu, günahından kurtulmak isteyenlerin affa uğrayacakları, Kur’ân’ın ifâdesiyle bin aydan daha hayırlı olan bir zaman dilimine mübârek kadir gecesine kavuşmuş bulunmanın mutluluğu içerisinde olmamız lâzımdır. Sözlükte kadir (kadr) kelimesi ‘hüküm, şeref, güç, yücelik’ gibi anlamlara gelir.

Dînî literatürde ise, “Leyletü’l-Kadr” şeklinde Kur’ân-ı Kerim’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Kur’ân-ı Kerimde aynı adı taşıyan Kadir Sûresi bu gecenin fâzileti hakkında nâzil olmuştur. Yüce Allah (c.c.) Kur’ân-ı Kerimde Kadir Gecesinin mâhiyetini bizlere şöyle haber vermektedir. “Şüphesiz, biz onu (Kur’ân’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (97/1-5)

Kur’ân-ı Kerim, indirildiği Ramazan ayını on bir ayın sultanı, indirildiği Kadir gecesini ise bin aydan daha hayırlı bir gece kılmaktadır. Nasıl ki, Kur’ân bir ayı on bir ayın sultanı yapıyor ise, nasıl ki Kur’ân bir geceyi Kadir gecesi olarak bin aydan daha hayırlı yapıyor ise, gönlümüze, yaşantımıza aktardığımız Kur’ân bizleri öyle bir ulvî mertebeye ulaştıracaktır. Kur’ân-ı Kerim bizlere kendisini şöyle tanıtmaktadır. “Ey insanlar! Size Rabbinizden bir öğüt, gönüllerdekine bir şifâ, mü’minler için bir hidâyet ve rahmet gelmiştir.” ( 10/57), “Elif Lam Mim. Bu, kendisinde şüphe olmayan kitaptır. Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için yol göstericidir.” (2/1-2), “Elif. Lâm. Ra. (Bu Kur’ân), Rablerinin izniyle insanları karanlıklardan aydınlığa, yâni her şeye gâlip (ve) övgüye lâyık olan Allah’ın yoluna çıkarman için sana indirdiğimiz bir kitaptır.” (14/1)

2021 yılı Kur’ân-ı Kerimin indirilmeye başlanmasının 1411. Yıl dönümü. 1411 yıldan beri kendisine uyanları dünya ve âhiret mutluluğuna götüren Kur’ân-ı Kerimi okumalı, anlamalı ve hayatımıza aktarmalıyız. Okumakla sevap elde edeceğiz, anlamakla Rabbimizin mesajını idrak edeceğiz, yaşantımıza aktarmakla dünyamızı ve âhiretimizi cennet edeceğiz. Bu gece günahlarımıza tövbe etme gecemiz. Hatalarımızdan kurtulup, Allah’ın biz kulları için emrettiği güzel şeyleri hayatımıza aktarma gecemiz.

Bugün ve gecelerde mutluluğumuzu paylaşalım, maddiyatımızı paylaşalım. Bu geceyi fırsat bilerek -eğer var ise- aramızda bulunan küslükleri sonlandıralım. Bugünler özellikle zekâtımızı dağıttığımız günler. Bu günler Ramazan Bayramından önce verdiğimiz Sadaka-i Fıtır günleri. Bu günler yardımlaşma günlerimiz. Kadir gecesinin gündüzünde bu yardımlaşmayı gerçekleştirirsek, ihtiyaç sahiplerine ihtiyaçlarını ulaştırabilirsek bu önemli günden daha âzami şekilde istifâde edebiliriz. İhtiyaç sahiplerinin bir duâsı belki de günahlarımızın affedilmesine vesile olacak, Allah’ın râzı olduğu kullar zümresine girmemize yardımcı olacaktır.

Sözlerimin sonunda bir kez daha ifâde etmek isterim ki, millet olarak tarihten günümüze nice zorlukları birlik ve berâberlik ruhuyla aştık elhamdülillah. Şu anda mücâdele ettiğimiz virüs salgınını da sabırla, soğukkanlılıkla, sağduyuyla aşacağız inşallah. Tevekkül ile takdire rızâ gösterirken, alınan bütün kararlara ve tedbirlere de riâyet edeceğiz. Daha çok duâ ve tövbe edecek, zikir ve tefekkürle mâneviyatımızı güçlendireceğiz. Birbirimize karşı duyarlı ve anlayışlı olacağız. Fitneden, asılsız ve korku yayan haberlerden uzak duracağız.  “Allah, indirdiği her hastalığın muhakkak şifâsını da vermiştir.” buyurarak insanlığa ümit aşılayan Peygamberimize güveneceğiz.

Yüce Rabbimiz hepimize akıl, ferâset ve hikmetle davranmayı nasip etsin.

Zorluklarımızı kolay eylesin.

Şerleri hayırlara tebdil eylesin.

Hastalarımıza âcil şifâlar lütfeylesin.

Kardeşliğimizi dâim ve güçlü eylesin.

Bu süreçte başta sağlık görevlilerimiz olmak üzere gece-gündüz demeden milletimize hizmet eden bütün kardeşlerimize yardım eylesin.

Sözlerimi Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın şu mısralarıyla bitirmek istiyorum.

“Hak şerleri hayreyler.

Zannetme ki gayr eyler.

Ârif ânı seyr eyler.

Mevlâ görelim neyler.

Neylerse güzel eyler.”

Bu vesile ile bütün kardeşlerimizin salgın nedeniyle hüzünlü ve buruk şekilde geçirdiği Kadir Gecesini ve Ramazan Bayramını tebrik ediyorum. Bu gecenin ve bayramın İslâm Âleminin birlik, dirlik ve berâberliğine, toplumsal birlikteliğimizin güçlenmesine, insanlığın barış, huzur ve saadetine, vesile olmasını niyâz ediyorum.

Selâm ve duâ ile…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.