Mersin'de duvarında hayvan figürleri olan mağaranın korunması için başvuru yapılacak

MERSİN (AA) - Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, duvarında hayvan figürleri olan mağaranın koruma altına alınması ve arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesi için başvuru yapacaklarını bildirdi.Belediyeden yapılan açıklamaya...

Mersin'de duvarında hayvan figürleri olan mağaranın korunması için başvuru yapılacak

MERSİN (AA) - Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, duvarında hayvan figürleri olan mağaranın koruma altına alınması ve arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesi için başvuru yapacaklarını bildirdi.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Özyiğit ve Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan, İnsu Mahallesi'ndeki mağarada bulunan, neolitik veya kalkolitik dönemde yapıldığı düşünülen çizimleri inceledi.

Özyiğit, "İl Kültür Müdürlüğüne bir yazıyla bölgedeki gelişmeyi aktaracağız. Bu alanın sit alanı olarak ilan edilmesi ve bölgede var olabilecek o tarihin geniş hatlarıyla ortaya çıkarılması amacıyla bir çalışma yapılmasını isteyeceğiz. Yenişehir Belediyesi olarak biz de bölgede yapılacak çalışmaların destekleyicisi olacağız." ifadesini kullandı.

Durukan da çizimlerin, yapıldığı dönem için önemli bilgiler verdiğini belirterek, "İnsu Mahallesi'nde Mersin için son derece önemli olan bir keşif yaptık. Bir mağaranın içinde günümüzden yaklaşık 8 bin yıl öncesine tarihleyebileceğimiz kaya resimleri tespit ettik. Bu tarihlemeyi net olarak yapmak belki şu an doğru değil, çalışmalarımız devam ediyor. 8 bin yıl ile 5 bin yıl arasında bir zaman dilimine tarihliyoruz. Neolitik veya kalkolitik döneme ait olacağını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Çizimlerin çoğunlukla dağ keçisi ve geyik olarak seçilebildiğini aktaran Durukan, henüz tanımlayamadıkları hayvanların figürlerinin de yer aldığını kaydetti.

İnsu Mahallesi'ndeki bir mağarada kaya resimlerini gören vatandaşlar, durumu Durukan'a bildirmiş, bölgeye giden Durukan da kayaların üzerine petroglif tekniğiyle çizilmiş hayvan figürlerinin olduğunu tespit etmişti.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.