TRT Türkü KSÜ’yü anlattı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, TRT Türkü Radyosunda yayınlanan Genç Türkü programına katılarak üniversitemizde gerçekleştirilen kültür ve sanat faaliyetlerinden bahsetti.

TRT Türkü KSÜ’yü anlattı

Prof. Dr. Cengiz Şengül ve Prof. Dr. Zeki Nacakcı'nın sunduğu 3 Mart 2021 Çarşamba günü yayınlanan programa katılan Rektör Prof. Dr. Niyazi Can, üniversitemizin güncel durumuna ilişkin bilgileri paylaşırken, üniversite bünyesinde yürütülen bilim, kültür ve sanat faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kültürün maddi ve manevi değerlerin bütünü iken, sanatın ise duygu, tasarım ve güzelliğin dışavurumu olduğunu belirten Rektör Can, “Türkülerimiz bizim kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Hüznümüzü de, sevincimizi de, coşkumuzu da türkülerimizle dile getiririz. Sözlü geleneğimizde önemli bir yer tutan türkülerimiz, dilimizi, ses bayrağımız olan güzel Türkçemizi nesilden nesile aktarmada büyük önemi haizdir.” diye konuştu.

KSÜ’de öğrencilerin kendi alanında çok iyi yetişmelerinin gerekliliğini vurgularken, aynı zamanda sanatın birkaç dalında amatörce de olsa ilgilenmeleri yönünde teşvikte bulunduklarını ifade eden Rektör Can, “Türküler bizi anlatır, bizim folklorumuzu yansıtır. Bunun için Türk müziğinin tüm türlerine ilgi duyan, türkü söyleyen, türkü dinleyen, türkülerimizle büyüyen nesiller kendi değerlerine de daha fazla sahip çıkacaktır.” dedi.

Programa KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Görevlisi Alper Şakalar da solist olarak katıldı. Öğretim Görevlisi Şakalar; Kahramanmaraş yöresinden, Âşık Mehmet Temel’den alınan ve Muzaffer Sarısözen’in bestelediği sözleri Karacaoğlan’a ait olan “Güzel ne güzel olmuşsun”, yine Kahramanmaraş yöresine ait “Kara çadır düzdedir” ve “Zeyno bana kar getir”, Kerkük yöresinden “Evlerinin önü yonca”, Şanlıurfa yöresinden “Urfalıyım gül nedim”, Erzurum yöresinden “Değirmen başında vurdular beni”, Mardin yöresinden “Kirpiklerin ok mudur?”, Sivas Divriği yöresinden “İpek mendil dane dane” ve Âşık Mahzuni Şerif türkülerini yorumladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.