Bir Allah’ı, Peygamberi, Kur’ân’ı hatırlatan her şey şiardır/semboldür.

Toplumlar sembollerle ayakta dururlar. Değerlerini sonraki nesillere aktarırlar. Milletin hür ve bağımsız, asimile olmadan yaşayabilmesi için şiârlar olmazsa olmazdır. Şiarlara sahip çıkmak için mutlaka kitâbi bir kaynak da gerekmeyebilir.

Hz. Peygamber (a.s.) döneminde olmayan “minâre” nin bugün Müslüman toplumların alâmet-i farîkalarından bir tânesi hâline gelmesi güzel bir örnektir. Kur’ân-ı Kerim’de hac ibâdeti bağlamında “saygı gösterilmesi” istenen şiarlar özenle muhafaza edilmeli ve sonraki nesillere taşınmalıdır.

Kaynağını hatırlamıyorum; siyâhilerin çoğunlukta olduğu bir ülkede beyaz azınlık iktidarı hüküm sürmektedir. İktidarın nimetlerinden yararlanmak isteyen bir siyâhi, sürekli estetik ameliyatlarla derisinin rengini beyaza çevirmek ister. Bu esnada bir halk hareketiyle siyâhiler yönetimi ele geçirirler. En büyük acıyı, beyazlara benzemek için sürekli ameliyat olan ama artık ne siyah ne de beyaz olan kişi yaşar!

Bizi biz yapan değerleri başkalarıyla değiştirirsek “biz” olarak kalamayız.

Neden?

Neden saçıyla, sakalıyla, kıyâfetiyle bir rahip olan Noel Baba’ya özenilip “bizim” Hoca’mız görmezden gelinsin?

Neden, bizim Peygamberimiz (s.a.v.) “sağ elinle ye” buyururken, sofrada çatal sola, bıçak sağa konulsun?

Neden bizim folklorümüz, oyunumuz, türkümüz, eğlencemiz görmezden gelinip başkasınınkine özenilsin?

Neden başka dinin ritüellerinden olan yoga, meditasyon arınma çabası olarak anlayışla karşılanırken; iş yerinde, alış veriş merkezinde, havaalanında mescit arayan ayıplansın?

Neden ağlama duvarının dibinde kendinden geçerek ibâdet edenler hoş görülürken, zikir meclisleri dillere dolansın?

Neden, fethedilen şehirdeki sembol camide cuma hutbesini kılıçla okuyan hatibe tahammül edilmeyip; cephede elinde otomatik silah, boynunda haçıyla askerleri motive etmeye çalışan papaz takdir edilsin?

Neden; rahmetini bizden esirgemesin, bol ve bereketli yağmurlar yağdırsın diye Yüce Yaratıcı’ya duâ etmek alay konusu yapılıp, kırtasiyeden aldığı balonu dilek tutarak uçurmak masum görülsün?

“Neden”leri çoğaltabiliriz!

Gözümüze dışardan baskı uygulanırsa çift görmeye başlarız.

Doğruyu yanlış, yanlışı doğru zannedebiliriz!

Şiarlar ayakta durma araçlarımızdır; sahip çıkmalıyız!

Ne kadar estetik yaptırırsak yaptıralım ruhumuz değişmez!

Ne kadar farklı olduğumuzu söylersek söyleyelim, başkasının bize bakışı da değişmez. ​            Müslümanız Elhamdülillah!

Ve Rabbimizin izniyle Müslüman kalıp Müslüman öleceğiz...

Selâm ve duâ ile… (https://www.diyanethaber.com.tr/neden-makale,424.html)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.