Tıkanıklık nedeniyle nakil böbreğini kaybetme tehlikesi bulunan hasta, KSÜ Tıp Fakültesi’nde sağlığına kavuştu.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (Tıp Fakültesi Hastanesi) Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çağrı Aykan, kardiyoloji kliniğinde anjiyo yöntemiyle yüzde 99 böbrek damarı tıkalı genç bir hastayı balon ve stent uygulaması yöntemiyle sağlığına kavuşturdu.

Nakil Böbreğe Bu Tarz İşlem Yapmak Oldukça Riskli

Konu hakkında açıklama yapan KSÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çağrı Aykan, “Hastamıza 2 yıl önce böbrek nakli yapılıyor. Nakil sonrası böbreğinin çalışmasıyla ilgili olarak hastada bir kusur gelişiyor. Hastanın böbrek kanalında yüzde 99’luk bir darlık oluşmuş. Bu yüzde 99’luk darlığa bağlı olarak böbrek, işlev yapma özelliğini kaybetmiş vaziyetteydi. Anjiyoda, hastanın nakil böbreğine darlığı gidermek için stent takarak böbrek damarını açtık. Böbrek damarını açmayla birlikte hastanın nakil böbreği kurtulmuş oldu. Nakil böbrek zaten az bulunan bir organ. Hastanın nakil böbreğini kurtararak, hastanın sağlıklı bir şekilde yaşamına devam etmesini sağlamış olduk. Bu işlemler bölgede yapılmayan işlemler. Civar illerden de hastaların bu tür hastalıkları olduğunda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Kardiyoloji Bölümü’ne gelmekteler. Tedavilerini burada gerçekleştirip, sağlıklarına kavuşturmaktayız. Nakil böbreğe bu tarz işlem yapmak oldukça riskli ve ciddi tecrübe gerektiriyor. Civarda da bu tür işlemlerin yapıldığı söylenemez. Biz enstitümüzde kardiyoloji kliniği olarak bu işlemleri sıklıkla yapıyoruz. Civar ilçelere ve bölgeye sıklıkla hizmet eden kurum görevindeyiz.” şeklinde konuştu.

Hasta, Yakınları Aracılığıyla Bize Ulaştı

Hastanın yakınları aracılığıyla kendilerine ulaştığını belirten Aykan, hasta da şu anda hiçbir sıkıntının olmadığını söyledi. Aykan, “Hasta Nefroloji Kliniği tarafından takip ediliyor. Böbrekle ilgili sıkıntısı olduğu söylenmiş. Hasta yakınları araştırıyorlar. Hasta yakınları araştırmaları sonucunda telefonla bana ulaştılar. Ben de randevu verdim. Dış merkezden takip edilen hasta il dışından geldi. Burada işlemini gerçekleştirdik ve hastayı şifasına kavuşmuş bir şekilde taburcu ettik. Hastaya işlem yapılamamış olsa veya başarısız olmuş olsa, böbreğini tamamen kaybedecekti. Tekrardan nakil sırasına girecekti. Böbrek nakli için bekleyecekti. Şu anda herhangi bir problemi yok. Yürüyerek geldi, yürüyerek gitti.” diye konuştu.