Optisyen Eda Nur Bağcı, ‘’Güneş gözlüklerinizi kışında kullanın’’

Kahramanmaraş (SHA) – Kahramanmaraş’ta Optisyen Eda Nur Bağcı, güneş gözlüklerin dört mevsim kullanılmasının gerekliliğine değinerek, “Sokakta satılan, ucuz, kıyafetlerinizle eşleştirdiğiniz rengarenk güneş gözlüklerinden uzak durun. Hiç farkında olmadan gözünüzde tümör oluşumuna veya katarakt, sarı nokta gibi göz hastalıklarına yol açabilirsiniz. Kaliteli bir güneş gözlüğünüz olsun ve onu yaz-kış kullanın” dedi. 

Optisyen Eda Nur Bağcı, ‘’Güneş gözlüklerinizi kışında kullanın’’

Optisyen Eda Nur Bağcı, güneşin göze zararlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmesinde, “İklim değişikliği denince akla hemen doğal afetler, hava felaketleri geliyor oysa en önemli organlarımızdan biri olan göz için incelen ozan tabakası ve dolayısıyla iklim değişiklikleri azımsanmayacak kadar önemli. Ozon tabakasının seneler içerisinde incelmesiyle mor ötesi zararlı ışınlara maruz kalan gözümüzde; katarakt ve sarı nokta hastalığı başta olmak üzere, göz çevresindeki ciltte kanserlere, aynı şekilde göz yüzeyini örten dokuda değişikliklere ve gözlerde kızarıklığa, sulanma, yanma ve batmaya sebep olabilir. Oysa tüm bu rahatsızlıklardan korunmanın oldukça basit bir yolu var. Kaliteli bir güneş gözlüğünü dışarı çıkarken yaz-kış kullanmak gerekiyor” dedi. 
Ülkemiz coğrafi konumu gereği yaz-kış güneş olan bir bölgede, insanlarımız ise güneş gözlüğü kullanımında bilinç oluşturulmadığına değinen Bağcı,  “Yazın göz sağlığını bozabilecek problemlerden olan havuz suyunun yanı sıra güneşin de göz sağlığı üzerinde olumsuz etkisi vardır. Güneş ışınlarına maruz kalan gözde birçok hastalık meydana gelebilir. Dik gelen ışınlar, korneanın en üst tabakasında harabiyet oluşturup görmeyi engeller, gözün arka kısmında tümörlere neden olur ve katarakt oluşumuna zemin hazırlar. Güneş ışığına aşırı maruz kalan ve güneş gözlüğü kullanmayanlarda göz bebeğine doğru et yürümesi oluşabilir” diye konuştu. 
Bağcı, konuşmasının devamında ise, uyarılarını şöyle sıraladı: “Ultraviyole (UV) engelleyici özelliği olmayıp sadece koyu renkli camları olan gözlükler katarakt riskini artırır. Bu gözlükler kullanıldığında gözbebeği genişlemekte ve buna bağlı olarak göze daha fazla UV ışığı girdiği için katarakt ve sarı nokta hastalığı riski artmaktadır. Sokakta satılan güneş gözlükleri kişileri güneşten korumuyor, aksine büyük ve geri dönülemez göz kusurlarına davetiye çıkartıyor. Moda diye çok ucuza satın alınan, rengârenk güneş gözlükleri göz sağlımızı ciddi şekilde tehdit ediyor. Güneş gözlüğü rahat bir görüş için koyu renk olmalı ve ışığın şiddetini en az yüzde 50 oranında azaltmalı. Kaliteyi anlamanın bir başka yolu da gözlüğü taktıktan sonra dikey bir çizgiye odaklanmaktır. Bu bir pencere kenarı olabilir. Gözlüğü hafifçe yukarı aşağı, sağa sola hareket ettirdiğimizde bu çizgide oynama oluyorsa ya da kırılmalar söz konusu ise o gözlük uygun değil demektir. Polarize camın en büyük özelliği parlamaları ve yansımaları emmesidir. Polarize güneş gözlükleri parlamaları camın ön kısmında tek noktada toplar ve geri yansıtarak göz içine girmesini engeller. Polarize cam katarakt ameliyatı geçirmiş veya lazer ameliyatla çizdirilmiş gözler için özellikle tavsiye edilir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.