HATAY (AA) - Türkiye'de ilk kez Avrasya Tüneli'nde kullanılan "Satürasyon Dalışı" tekniği İskenderun Teknik Üniversitesi'nde (İSTE) tanıtıldı.

İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi konferans salonunda, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Akın Savaş Toklu tarafından "Ülkemizde İlk Satürasyon Dalışı, Avrasya Tüneli Projesi" konulu konferans verildi.

Sunumuna satürasyon dalışının tanımını yaparak başlayan Toklu, "Satürasyon dalışları, belirli derinliğe eşdeğer basınçlanmış ortamda uzun süre kalarak, bu derinliklerde sınırsız çalışma süresi kazanmaya dayalı sistemin adıdır. Ancak, vücuttaki tüm dokular bu derinlikteki gazlarla satüre olacağından dolayı basınç atımı tek seferde ve uzun sürede yapılmaktadır. Satürasyon tekniği günümüzde 50 metrenin altındaki çalışma gerektiren koşullarda yaygın olarak kullanılmaktadır." diye konuştu.

Satürasyon dalışı ve klasik dalış arasındaki farklardan söz eden Toklu, dalışlarda derinlik arttıkça, yapılan iş tamamlandıktan sonra dalgıçların belli derinliklerde suda kalma zorunluluğu bulunduğunu ifade ederek, basınç farkları nedeniyle sağlık açısından hayati riskler oluşabileceğini sözlerine ekledi.

Etkinliğe, İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Depci ile İSTE Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sefa Ayhan Demirhan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.