ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) desteğiyle bu yıl 12'ncisi düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), Antalya'da 2-5 Kasım'da ziyaretçilerini ağırlayacak.

Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Borsa'da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin yöresel ürünlerini bu fuarda bir araya getirdiklerini söyledi.

Fuarın coğrafi işaretli ürün sayısının artmasında etkin rol oynadığını vurgulayan Çandır, "15 yıllık dönemde ülkemizdeki coğrafi işaretli tescilli ürün sayısı 109'dan 1481'e ulaştı. 605 ürünümüz de başvuru aşamasında yer alıyor. YÖREX başladığında AB'de tescilli coğrafi işaretli ürünümüz yoktu, TOBB'un desteğiyle 14 ürünümüz tescillendi, 7 ürünümüz de askıda, yani tescil için gün sayıyor. 39 ürünümüz de başvuru aşamasında." diye konuştu.

Çandır, coğrafi işaret tescilinin ürüne ciddi katma değer sağladığını, bu açıdan her ürünün coğrafi işaretli olmasını önemsediklerini bildirdi.

YÖREX'e ilk olarak 4 bin 500 metrekarelik bir alanla başladıklarını, yıllar içinde bu alanın 10 bin metrekareye yükseldiğini aktaran Çandır, her geçen yıl gerek katılımcı gerekse ziyaretçi sayılarında önemli ölçüde artışlar yaşandığını kaydetti.

Fuarla üreticilere ve firmalara e-ticaret siteleri, ulusal marketler ve restoranlar zincirleri temsilcileriyle yüz yüze görüşme imkanı sağlayacaklarını anlatan Çandır, sektörlere dair paneller de düzenleyeceklerini söyledi.

Adana'da narenciye balının hasadı başladı Adana'da narenciye balının hasadı başladı

Fuara 700'ün üzerinde katılımcı beklediklerini dile getiren Çandır, 4 gün sürecek fuara herkesi davet etti.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar da fuarların kentteki turizmin 12 aya yayılmasına önemli katkı sağladığını belirtti.

Fuarların gelişen teknolojiyle değişim yaşaması ve geliştirilmesi gerektiğini aktaran Bahar, YÖREX'in yöresel ürünlerin getirildiği, gösterildiği fuar olmanın dışında kendini her zaman geliştirdiğini ifade etti.