İSTANBUL (AA) - Seyahat sitesi Enuygun.com, kiralık araçla kaza yapılması durumunda yapılması gerekenleri açıkladı.

Enuygun.com açıklamasına göre, araç kiralama talepleri artarken kiralık araçların kullanım koşulları hakkında bilgilenme ihtiyacı da artıyor. Kiralık araç kullanırken olası bir kaza durumunda neler yapılması gerektiği ve sürücü haklarının neler olduğu da bu noktada kritik bir soru oluyor.

Enuygun.com, tüketicilerin soru işaretlerini azaltmak adına kiralık araçla kaza yapılması durumunda yapılması gerekenleri derledi.

- "Kaza yaptıktan sonra aracın konumunu değiştirmeyin"

Açıklamaya göre, kiralanan araçta kasko olduğundan emin olunmalı ve araçtaki kasko poliçesinin hangi durumları kapsadığı kontrol edilmeli.

Kiralık araçla kaza durumunda, araçtaki herkesin güvende olduğundan emin olunduktan sonra aracın emniyetinin kontrol edilmesi ve aracın konumunu hiçbir durumda değiştirmeden trafik polisinin aranması tavsiye ediliyor.

Kaza tutanağının tutulması ve alkol raporu alınması da önem taşırken, kaza, jandarma veya polis karakoluna yakın bir konumda gerçekleştiyse "görgü tespit tutanağı" için başvuru yapılması gerekiyor. Araçların konumunu değiştirmeden kazanın fotoğrafı çekilmesi, diğer sürücünün ruhsat, ehliyet ve trafik poliçesinin fotokopisini alınması da yapılması gerekenler arasında yer alıyor.

Tek araçlık ya da birden çok aracın karıştığı kazalarda herkesin güvenliğinden emin olup gerekli fotoğraf ve evrakları toparladıktan sonra kiralanan firma ile söz konusu belgelerin paylaşılması gerekiyor.

Araç kiralama şirketi hasarı karşılayıp karşılamayacağı ise hatanın kimde olduğuna göre değişebiliyor. Eğer kazada kusur kiralık araç kullanıcısındaysa "Kira Kaybı" uygulaması devreye girebiliyor. Yani aracın tamiri nedeniyle elde edilecek gelir kaybı sürücüden tahsil edilebiliyor. Ancak araç full kaskolu ise hasarı sigorta karşılıyor. Bu nedenle araç kiralarken poliçenin neleri kapsadığını bilmek büyük önem taşıyor.

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmesine yer verilen Enuygun.com Araç Kiralama İş Geliştirme Müdürü Zafer Sağlam, "Kiralık araç ile seyahat eden sürücüler de tüm diğer sürücüler gibi kaza anında sakin kalmalılar. Kendilerinin ve varsa birlikte seyahat ettikleri kişilerin sağlık durumlarını kontrol edip gerekiyorsa ilkyardım uygulamaları yaptıktan sonra gereken işlemleri yapabilirler." ifadelerini kullandı.

Kaza yapan kişilerin aracı kiraladıkları firma ile iletişim kurmalarının da önemli olduğunu bildiren Sağlam, "Küçük de olsa kazalar kişilerin moralini bozabilir ve sürücüler o anda ne yapabileceklerini tam bilemeyebilirler. O nedenle müşteri temsilcileriyle iletişime geçme imkanı varsa değerlendirilmeli." değerlendirmesinde bulundu.