MERSİN (AA) - Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Mersin Şube Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu, tarım sektöründe profesyonel tarımsal kalkınma kooperatifleri sistemine geçilmesi gerektiğini bildirdi.

Karaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, çiftçilerin nice zorluklarla yetiştirdikleri ürünlerin fiyatlarının hasat zamanı geldiği anda taban yaptığını ve zarar ettiklerini belirtti.

Bunun birçok sebebi bulunduğunu ifade eden Karaoğlu, şunları kaydetti:

"Üretim fazlalığı, yeterli ihracat olmaması, doğal afetler, hastalık ve zararlılara bağlı kalite düşüklüğü, aracı tüccarların etkisi gibi sebepler sayılabilir. Hangi sebep olursa olsun, ürünlerin gerçek fiyattan satılması ve çiftçilerimizin kazanabilmesi için tek kurtuluş yolu gerçek anlamda profesyonel tarımsal kalkınma kooperatiflerinin kurulması ve kurulu olanların da profesyonel şekilde işletilmesidir. Bu sorunları her yıl yaşıyoruz. 30 kuruşa şeftali satan çiftçi nasıl kazansın? Çiftçilerimiz birlik içinde olmadığı sürece bu sorunları her yıl yaşamaya devam edecektir. Artık çiftçilerimiz birlik, beraberlik içerisinde olarak, kooperatiflerini kuracak, ürünlerini kooperatif aracılığıyla satacak ve kooperatif kendine ait tesislerini de kuracak. Sadece bir meşrubat firması alacak diye beklemeyecek, rekabeti artırmak zorundayız. Kırsalda kalkınmayı ancak bu şekilde sağlayabiliriz."

Karaoğlu, kooperatif yönetimiyle işletme kısmının ayrılması gerektiğini ve profesyonel yönetim şekline geçilmesi gerektiğini belirtti.