ANTALYA (AA) - Antalya'da 16 yaşındaki Sezgi Kırıt'ın, 2009'da cinsel istismara uğrayarak öldürülmesine ilişkin davaya İstinaf Mahkemesinde devam edildi.

Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 8. Ceza Dairesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Mehmet Mutlu Kurtlar ve Osman Küçük ile maktulün annesi Hanife, babası Hasan, ablası Sevgi Kırıt ve taraf avukatları katıldı. Tutuksuz sanık Emine Karpi duruşmada yer almadı.

Duruşmada, davaya müdahil olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) avukatları da hazır bulundu.

Söz verilen Sezgi Kırıt'ın yakınları, sanıkların tutuklanarak en ağır şekilde cezalandırılmalarını istedi.

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Kurtlar ile Küçük'ün "olası kasıtla öldürme", "hürriyetten yoksun bırakma" ve "çocuğun cinsel istismarı" suçlarından, Karpi'nin ise "delilleri yok etme" suçundan cezalandırılmasını talep ederek, sanıkların tutuklanmalarını talep etti.

Sanık avukatlarının savcının mütalaasına karşı yazılı beyanda bulunmak için süre istemesi üzerine mahkeme heyeti, sanıkların yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmalarının devamına karar vererek duruşmayı 12 Ekim'e erteledi.

- Karara tepkiler

Aralarında avukatların da bulunduğu kadın derneklerinin temsilcileri, adliye bahçesinde "Sezgi için adalet" yazılı pankart açtı.

KADEM temsilcisi avukat Pınar Hacıbektaşoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, vahşice ve uyuşturucu verilerek tecavüz edilip öldürüldüğünü öne sürdüğü Sezgi Kırıt davasında savcının mütalaasını açıkladığını söyledi.

Hukukçular olarak, bu tür davaların uzun ve zahmet olmasını istemediklerini ifade eden Hacıbektaşoğlu, şunları söyledi:

"Katledilen bir çocuk ise sanıkların tutuklu yargılanmalarını istiyoruz. Maalesef bu isteğimizin olmadığı bir duruşma yaşadık. Sayın savcı suçun en ağır şekilde işlendiğine dair mütalaa açıklamış olmasına rağmen, sanıklar adliye kapısından çıkarak topluma karıştı. Bu en yürek yakıcı yanı oldu."

Kırıt ailesinin avukatı Sibel Önder, savcının kapsamlı mütalaasında yerel mahkemenin verdiği karardan çok daha ağır bir ceza istediğini kaydetti.

Savcının tüm sanıkların tutuklaması talebinde bulunduğuna dikkati çeken Önder, "Sezgi'ye uyuşturucu enjekte edildiği sabit oldu. Uyuşturucu yönünden de sanıklar hakkında suç duyurusunda bulunma talebimiz kabul edildi. Mahkemenin, savcının mütalaası doğrultusunda karar vererek sanıkları cezalandıracağına inanıyoruz." diye konuştu.

Antalya'da Ağustos 2009'da evinden ayrıldıktan sonra bir daha haber alınamayan 16 yaşındaki Sezgi Kırıt'ın cesedi, Isparta'nın Gönen ilçesi Koçtepe köyünde bulunmuş, olayla ilgili biri kadın, 3 kişi gözaltına alınmıştı.

Daha önce Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve karara bağlanan davada, tutuklu sanıklar Osman Küçük ile Mehmet Mutlu Kurtlar'a ağırlaştırılmış müebbet ve 21'er yıl hapis, Emine Karpi'ye ise 28 yıl hapis cezası verilmişti.

Karara davanın savcısı ve sanık avukatları "delil yetersizliği" gerekçesiyle itiraz etmişti. İstinaf mahkemesince sanıkların tahliyesi kararlaştırmıştı.