REGAİP KANDİLİ

Her yıl mânevi bir yenilenme mevsimi olarak bizlere gelen mübârek üç aylara bir kez daha kavuşmanın sevinç, huzur ve mutluluğunu yaşamaktayız. 18 Şubat 2021 Perşembe gününü Cuma’ya bağlayan gece, Recep, Şaban ve Ramazan aylarının habercisi Regâib gecesidir.
Sonu bayrama çıkan kutlu bir mevsim içine girmiş bulunmaktayız. Üç aylar, mânevi coşkunun daha yoğun yaşandığı, sarsılan rûhi dünyamızı ve kalbimizi onaracağımız, hayatımızı yeniden gözden geçirmemize vesile olan bir gönül iklimi, kalplerimizi dinleme zamanı, rahmet, mağfiret ve merhamet mevsimidir.
Dilimizde arzu, istek, emel, tutku anlamlarına gelen Regâib, geleceğe, istikbâle yönelik arzu ve isteklerimizi, emel ve tutkularımızı gözden geçirme imkânı veren, her türlü rağbet ve regâibimizi Rabbimize yöneltmemiz gerektiğini hatırlatan mübârek bir gecedir. Arzularına gem vuramayan, isteklerini dizginleyemeyen ve hırslarını terbiye edemeyen günümüz insanı için bu kutlu mevsimin habercisi Regâib gecesi, tüm yapıp etmelerinde ne kadar Allah’ın rızâsını aradığını sorgulaması açısından büyük bir fırsattır.
Öyleyse, sarsılan rûhî dünyamızı onaracağımız, kalbî seviye kazanacağımız, hayatımızı yeniden gözden geçirmemize vesile olacak mânevî bir iklimde Cenâb-ı Hakk’ın kulluk kapısına daha istekli ve daha heyecanlı olarak yaklaşalım, yeniden tazelenelim tevhid ve vahdette buluşalım. Üç aylar bereket taşısın gönüllerimize.
Geliniz, bu gece kendimizi, insanın kalbini karartan her türlü kin, nefret ve intikam duygularından arındıralım ki, kalbimiz huzura ersin. Yüreklerimizi îman, ilim, hikmet ve hakîkat nuruyla aydınlatalım ki, gönlümüz feraha kavuşsun. Benliğimizi ilahi rahmetten uzaklaştıran bencillikten ve kıskançlıktan kurtaralım ki, ruhumuz kemâle ersin. Îmanımız sahih ve amelimiz sâlih olsun ki, kurtuluşa erelim. Ahdimizi yenileyelim ki, misâkımızı kuvvetlendirmiş olalım ve Allah’a verdiğimiz sözü tutmuş olalım. Kendimizi nifaktan, hasetten, kinden, nefretten, ayrımcılıktan uzaklaştıralım ki, O’nun lütfuyla kardeş olalım. Allah’ın bize verdiği nimetleri zaaflarımızın kurbanı yapmayalım ki, Allah’a daha yakın olalım. Rağbetimiz başkaca hiçbir şeye değil, sadece O’na olsun ki, her gecemiz Regâib olsun.
Sevgili Peygamberimiz (sav), bu geceye ulaştığında: “Allah’ım! Recep ve Şaban ayını bizim için mübârek kıl ve bizi Ramazan ayına kavuştur” diye duâ etmiştir. Biz de aynı duâyı bütün İslâm âlemi için tekrar ederek: “Allah’ım! Aziz milletimiz ve bütün Müslüman kardeşlerimiz için Recep ve Şaban ayını mübârek kıl ve Ramazan ayına hayırla kavuşmayı bizlere nasip eyle” diye duâ edelim.
Zamanın ve mekânın hakkımızda şahitlik yapacağı adâlet ve hesap gününde mahcup olmayacağımız bir ömür yaşama gayretimizi ve nesillerimize daha iyi bir dünya bırakma sorumluluğumuzu muhasebe etmeliyiz. Kendimizle yüzleşmekten çekinmeden, bilerek ya da bilmeyerek yaptığımız bütün hatalardan ve işlediğimiz günahlardan samimi pişmanlıklarla tövbe ederek arınma fırsatını değerlendirmeliyiz.
Sevgi ve saygı ile âlemlerin rabbine yönelişimizi ifâde eden, maddi ve mânevi dünyamıza değer ve huzur katan ibâdetlerimize daha bir özen göstermeliyiz. Aciz ve muhtaç bir varlık olarak mülkün sahibine ilticalarımızı ifâde eden duâlarımızı; milletimizi, ümmeti ve bütün insanlığı kuşatacak kadar büyütmeli, asil bir duruşa ve ahlaka dönüştürmeliyiz.
İçinde bulunduğumuz bereket ve rahmet gecelerinde; milletimiz ve mukaddesatımız yolunda, hak, hakikat uğrunda, ülkemizin ve insanlığın barış ve huzuru için canları pahasına gece gündüz mücâdele eden kahraman güvenlik güçlerimize duâlarımızla destek olmalıyız.
Bu duygu ve düşüncelerle başta aziz milletimizin, yurt dışındaki millet varlığımızın ve bütün İslâm âleminin mübârek üç aylarını ve Regâib Kandili’ni tebrik ediyor; üç ayların gelişiyle birlikte gönüllerimizi itminana kavuşturan rahmet, mağfiret ve bereket ikliminin, ülkemizden başlayarak dalga dalga tüm insanlığı kuşatmasını, dünyada devam eden zulümlerin bir an önce durması; insanlığın ortak huzurunu tehdit eden terör, şiddet, savaş ve düşmanlığın yerini barış ve huzura bırakması; rağbetlerimizin iyiye, güzele ve doğruya yönelik olması ve bu aylarda yapacağımız ibâdet, duâ ve yakarışların kabul olması için Cenâb-ı Mevlâ’ya niyâz ediyor, tüm kardeşlerimize saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum.
Selâm ve duâ ile…