Kahramanmaraş'ta Forklift Kazası: Bir İşçi Hayatını Kaybetti Kahramanmaraş'ta Forklift Kazası: Bir İşçi Hayatını Kaybetti

Hürriyetçi Eğitim-Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı Fatih Soylu, vergi sisteminin eğitim çalışanlarının ve memurların kanayan yarası haline geldiğini söyledi.

Başkan Soylu, vergi düzenlemesiyle ilgili yaptığı yazılı basın açıklamasında; “Dünyanın en adaletsiz vergi sistemlerinden birine sahip olan ülkemizde eğitim çalışanlarının ve memurun kanayan yarası haline gelen vergi dilimlerinde maalesef ki sevindirici bir haber gelmemekte, ciddi bir adım atılmamaktadır. Vergi sistemi eğitim çalışanının kaybını giderecek şekilde düzenlenerek eğitim çalışanlarının kaygısını ortadan kaldırmalıdır. Yılbaşında yapılacak düzenlemelerde tüm memurları etkileyen ‘gelir vergisi dilimleri’ ortadan kaldırılmalı ve yüzde 15’e sabitlenmesi üzerinde en çok durmamız gereken konu olmalıdır. Bir an önce dilim dilim soyulduğumuzun farkına varmalı ve ciddi adımlar atarak vergi de ve gelir de adaleti sağlamamız gerekmektedir. Gelire göre vergi dağılımı olması gerekirken aksine çok kazanandan az vergi alınan bir sisteme doğru gidiyoruz. Örneğin şans oyunlarından alınan vergi yüzde 50 oranında düşürülürken aynı hassasiyet eğitim çalışanlarına gösterilmiyor. Tam tersi bir anlayışla vergiler eğitim çalışanlarının kamburu haline getiriliyor” dedi.

Soylu, açıklamasının devamında ise, “Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş'ta depremin acıları sarılmamış hiç bir sorun çözülmemiş, çözülmeyi bekleyen onca sorun var ve memur bu sorunlar altında ekonomik kaygılar ve geçim sıkıntısıyla boğuşmaktadır. Sormak istiyoruz Eğitim çalışanları insanca bir yaşam hak etmiyor mu? Vergi dilimlerinin güncellenmesi de kanayan yaraya çözüm değildir. Örnek olarak en üst seviyeden farazi basit bir hesaplama yaparsak, 28 bin maaş alan bir uzman öğretmenin maaşı tahmini olarak 42 bin TL olacak. 8 bin de ek ders ücreti olsun. Toplam 50 bin geliri olan bu eğitim çalışanı asgari ücret oranında vergiden muaf tutulsa bile en geç 4. ayda yüzde 20'lik vergi dilimine girmektedir. 50000-17000=33000 33000×4. ay= 132000 toplam (yüzde 20’lik vergi dilimi) 33000×7. ay= 231000 toplam(yüzde 27’lik vergi dilimi). Özetle değişen sadece rakamların sayısal değeri. Alım gücü yine düşük kalacak. Ayrıca vergiler daha da ağırlaşacak. Enflasyondan kaynaklı yüzde 50 maaş artışına odaklandırılan eğitim çalışanları, sırtına yüklenmiş vergi yükünün de farkına varmalıdır. Vergi dilimi yüzde 15’e sabitlenmediği sürece bu kambur artmaya da devam edecektir” ifadelerine yer verdi.