Metaverse ile birlikte hayatımıza girecek meslekler

Öte evren olarak da tanımlanan metaverse, teknoloji devlerinin yeni gözdesi oldu. Bazı uzmanlara göre gelecekte hayatımıza entegre olacak bu sanal evren, yeni çalışma ve iş fırsatlarını da beraberinde getirecek. Peki o meslekler hangileri?

Metaverse ile birlikte hayatımıza girecek meslekler

Sanal evren olarak da bilinen, sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamlar olarak tanımlanan metaverse kavramı, pek çok eleştirinin konusu olsa da ekonomik alanda da sıkça tartışılıyor. Öyle ki bu öte evren, yeni meslekler için de fırsatlar demek.

Gerçek ve sanalın bir bilim kurgu vizyonunda birleştiği ve insanların farklı cihazlar arasında hareket etmesine ve sanal bir ortamda iletişim kurmasına izin verdiği dijital bir dünya olan metaverse, bazı kariyer uzmanlarına göre yeni çalışma ve iş fırsatlarını da beraberinde getirecek.

Bir iş bulma sitesinin paylaştığı raporda yakın gelecekte metaverse dijital evreninde ilgi görecek, bazıları bilinen bazıları ise ilk kez duyulacak bazı meslekleri paylaştı.

Metaverse ile birlikte hayatımıza girecek o meslekler:

Blockchain (blok zinciri) uzmanları

Blok zinciri uzmanları ve geliştiricileri; finansal hizmetler, kamu, teknoloji şirketleri, e-ticaret ve pazarlama alanlarında önemli bir konuma sahip olacak.

Bu uzmanlar, metaverse evreninde de blok zincirinin kullanıcılara daha iyi hizmet vermesinin yollarını arayacak.

Sanal emlak uzmanı

Metaverse insanların ve şirketlerin sanal arsa, ev, dükkan gibi ihtiyaçlarına da cevap sunacak. Metaverse evrenindeki sanal araziler Blockchain aracılığıyla bir çeşit emlak ekonomisi oluşturacak. Bu durum sanal emlak uzmanlığı gibi yeni bir iş tanımını beraberinde getirebilir.

Risk yönetimi uzmanı

Metaverse evreni blok zinciri, bitcoin, NFT gibi yatırım araçlarını da bünyesine entegre edecek. Yeni ve dijital teknolojik yapıya sahip yatırım araçlarına yapılacak yatırımlar özelinde risk yönetimi uzmanları önem kazanacak.

Risk yönetimi uzmanları bir şirketi veya bireyi potansiyel olarak metaverse evreninde etkileyebilecek finansal riskleri değerlendirmekten sorumlu olacak.

Dijital dedektif

Dijital ortamda bilgi saklama, işleme ve güvenlik konuları hem şirketler hem de bireyler için daha da önem taşıyacak. Bu alanda uzmanlaşmış elemanlara metaverse ile birlikte daha fazla ihtiyaç duyulacak.

VR-AR oyun tasarımcıları

Online oyunlar her yıl hem artan oyuncu sayısı hem de yarattıkları ekonomik büyüklük ile dikkat çekiyor. Metaverse evreniyle birlikte, özellikle VR (Virtual Reality – Sanal Gerçeklik) ve AR (Augmented Reality – Artırılmış Gerçeklik) tabanlı oyunların prototipini oluşturacak, tasarlayacak ve kullanıcılarla buluşturacak oyun tasarımcılarına rağbet olacak.

Dijital satış uzmanı

Metaverse hem bireylere hem de markalara ürünlerini pazarlama, satma ve gelir etmek için de kullanılacak. Fiziksel dünyada özellikle mağazalarda iletişim kurduğumuz satış uzmanlarına, satış temsilcilerine metaverse evreninde de ihtiyaç olacak.

Fiziksel mağazalarda görmeye alıştığımız satış temsilcileri-uzmanları, avatarları ile dijital evrende de görev yapacak.

Siber güvenlik uzmanı

Dünya daha dijital hale geldikçe, siber suçlar tüm bireyler, işletmeler ve devlet kurumları için en büyük tehditlerden biri olmayı sürdürüyor. Bu durum bireylerin ya da şirketlerin fiziksel güvenliğini korumak kadar önemli bir hal alacak.

Siber güvenlik metaverse ile birlikte hayatın her alanına daha fazla yayılacak, her bireyin ve şirketin gelecekte bir siber uzman güvenlik uzmanı olacak.

Pazarlama yöneticisi

Pazarlama yöneticilerinin iş tanımlarına ise yeni görev alanları eklenecek. Pazarlama yöneticileri, kripto paralar ve blockchain teknolojilerini de kullanarak potansiyel kullanıcıları tanımlayacak, eğilimlerini izleyecek ve şirketlerin pazar paylarını en üst düzeye çıkarmasına yardımcı olacak stratejiler geliştirecek.(İndigoDergisi)

Anahtar Kelimeler:
Metaverse
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.