Kaynarca’nın Temizliği İçin İlk Kazma Vuruldu

      Elbistan Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı Tarafından hazırlanan Ceyhan Nehri Rekreasyon Projesi kapsamında 2. Etap Kaynarca Bölgesi Düzenleme ve Kaynak Temizliği çalışmasını başlattı.

Dragline olarak adlandırılan sallama kepçe vasıtasıyla yapılan çalışmalarda Kaynarca bölgesi temizlenecek ve kaynaklar görülür hale getirilecek. Bölgedeki peyzaj çalışmaları sonucunda Kaynarca’nın eski halinden eser kalmayacak.  

    Çalışmaları inceleyen Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, Pınarbaşı havzasını Abant Gölü’nü andırır hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz’ün, seçim öncesinde kamuoyu ile paylaştığı ve Çekül Vakfı tarafından hazırlanan 5 etaplık Ceyhan Nehri Rekreasyon Projesi’nin ikinci etabındaki çalışmalar başladı. Kaynarca Bölgesi Düzenleme ve Kaynak Temizliği adlı proje kapsamında ilk çalışmanın startı, Devlet Su İşleri (DSİ) Müdürlüğü’ne ait dragline olarak adlandırılan sallama kepçe ile verildi. Onlarca dönümlük alanı kapsayan temizlik ve düzenleme çalışmalarında, bölge sazlık ve hafriyatlardan tamamen temizlenecek.

Kaynarca bölgesindeki çalışmaları başlatan Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, söz konusu projenin, etaplar halinde hayata geçirileceğini belirtti.

5 etaptan oluşan projenin 2.etabına başladıklarını kaydeden Başkan Gürbüz, “Bugün Kaynarca bölgemizin temizlenmesi ile ilgili çalışmaları başlattık. Bu bölgenin tamamının temizlenmesi, hem yüzeysel temizlik hem de kaynak suyunun korunması ve aynı zamanda Ceyhan Nehri’ne katkı sağlayan bir havza olması dolayısı ile STK’larla bu ortak payda da bir birlikteliğimiz var şuanda. Biz bu projenin yapılacağını seçim öncesi deklare etmiştik. Bu projemiz Bakanımız Sayın Mahir Ünal Bey’in girişimler üzerine yapılmış bir proje. Pınarbaşı’ndan başlayarak Ceyhan Nehri’nin şehri terk ettiği noktaya kadar devam ediyor. Etap etapbunu yapacağımızı ve bunun bütçelenmesi ile ilgili çalışmaları sürdüreceğimizi söylemiştik. Bu kapsamda ikinci etap olarak Kaynarca bölgesinin temizlenmesini, buranın da Elbistan’ın hizmetine sunulması ile ilgili çalışma gerçekleştiriyoruz. Mülkiyet sorununu da hak sahipleriyle görüştük, onlardan mülkiyetlerini transfer yoluyla ya da kamulaştırma yoluyla Elbistan Belediyesi’ne alarak, bu bölgenin tamamını doğasına uygun bir şekilde korunmasını inşallah temin edeceğiz” dedi.

       Elbistan’ın en değerli varlığının Ceyhan Nehri olduğunu ve kendisinin de bu varlığı çok önemsediğini vurgulayan Başkan Gürbüz, “Elbistan’ın en değerli varlığı bizce Ceyhan Nehri. Şehrimizin bu değerli varlığının korunması, vatandaşlarımızın daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre içerisinde yaşamlarını devam ettirmesi için, atıl haldeki yerler düzenlenerek onların hizmeti sunulması gerekiyor. Burası aslında başıboş insanların uğrayacağı bir yer değil. Şehirdeki tüm insanımızın vaktini geçirebileceği çok değerli bir mekân. Onun için biz Elbistan’da vatandaşlarımızdan gelen tüm talepleri nasıl karşılarız, birlikte bu şehrin yönetimini nasıl gerçekleştirebiliriz bizim tüm bütün kaygımız bu. Aramızda meclis üyesi arkadaşlarımızda var, çeşitli partilerden, farklı mesleklerden gruplarından gönüllü kardeşlerimiz var. Dolayısıyla biz bunu hep birlikte başaracağız. Onun için vatandaşlarımıza seçimden önce vermiş olduğumuz tüm sözleri gerçekleştireceğimizi yenilemek istiyorum” şeklinde konuştu.

   Çalışmaların tamamının bütçesinin Elbistan Belediyesi’nin öz kaynaklarından karşılandığını anımsatan Başkan Gürbüz, “Bütçe ile ilgili herhangi bir kaynak kullanmıyoruz, kredi çekmedik, tamamen öz sermayemizle bu işleri yürütmeye çalışıyoruz, bunu başaracağımıza inanıyoruz. Biraz zaman ihtiyacımız var. Ceyhan    Nehrimizin temizlik aşamasında çamur suya karışım yapacaktır, bu anlamda vatandaşlarımızın hoşgörüsüne sığınıyoruz” ifadelerini kullandı. 

     Pınarbaşı bölgesinin, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesini planladıklarının altını çizen Elbistan Belediye        Başkanı Mehmet Gürbüz, son olarak, “Pınarbaşı’ndaki su kaynağının havzası öncelikle korunmak zorunda. Buradaki havzayı Abant gibi büyütmeyi hedefliyoruz. Burayı 10 kat büyüterek bir gölet haline getirmek istiyorum. Buna da gelir gelmez başladık. Havzayı açabildiğimiz kadar açacağız ve gerisini de ağaçlandıracağız. Çalışmalarımız tamamlanınca da burayı Özel Çevre Koruma bölgesi ilan etmek gibi bir düşüncemiz var. Etrafına da otel, konaklama gibi tesisleri yaparsak burası, Türkiye’nin sayılı güzelliklerinden biri haline gelir. Burası, tüm insanlığın değeri ve burayı koruyarak geliştirmek zorundayız. Bu çalışmayı Söğütlü’ye kadar uzatacağız. Daha sonra Tepebaşı’na bağlayarak Elbistan’ı yeşil kuşakla çevirmek istiyoruz” değerlendirmesini yaptı.