6 Şubat 2023,Pazartesi sabaha karşı saat 04.17 ve öğleyin saat 13.24 de yaşadığımız asrın felaketinden sonra ne yazmalı.

Yaşadıklarımız ne gözümüzün önünden gidiyor nede aklımızdan çıkıyor. Depremde yaşadıklarımız asla unutulmaz, çünkü hiç kolay değildi. Yıkılan binaların enkazında kimi eşini ve çocuğunu, kimi annesini ve babasını, kimi ağabeyini ve ablasını kaybetti. Deprem de sadece evlerimiz değil, hayallerimiz, umutlarımız, geleceğimiz dünyamız yıkıldı

Bu vesile ile bir kez daha vefat eden vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum. Hepsinin ruhu şad, mekânları cennet olsun.

Böyle bir acıdan, felaketten sonra ve uzun bir aradan sonra tekrar yazmaya çalışmak hiç de kolay değil.

Nasıl ve nereden başlayacağım bilmiyorum ama başlamak ve yazmak zorunda hissediyorum kendimi. Çünkü geride bıraktığımız sekiz ay insanın dertlerini, sıkıntılarını yazarak içini bir kâğıda dökerek bir nebze de olsa hafifleteceğini sanıyorum, hissediyorum. Uzun zaman yazmayı bu kadar isteyip de yazamayınca insanın dili şişiyor;

Bir nebzede olsa bu satırları içimi dökmek için yazdım.

Gündeme dair yazacak olursak, gündemde 31 Mart yerel seçimleri var.

Hep söylenir ve doğrudur da:

Genel seçimlerle yerel seçimlerin dinamikleri farklıdır. Genel seçim sonuçlarına bakarak yerel seçimler üzerine konuşmak çoğu zaman yanıltıcı oluyor.

Yerel yönetim seçimleri özellikle belediye başkanlığı ve meclis üyeliği gerek belediye başkan adayını gerekse belediye meclis üyelerini daha fazla ön plana çıkarması açısından genel seçimlerden yani milletvekili seçimlerinden çok farklıdır. Aday ve adayların sahip olduğu bazı özellikleri seçimlerin sonucunu etkilemekte önemli bir faktördür.

Peki, bu faktörler nedir diyecek olursak;

Yönetim becerisi, eğitim, iletişim becerisi, geleceğe dair projeleri seçmenin tercihinde etkili olmaktadır. belediye başkanlığı ve meclis üyeliği seçimlerinde aday ve adayların imajının seçmenin tercihini önemli ölçüde etkilemektedir.

Herhangi bir partinin üyesi olmayan seçmen kitlesi, partilerin kadrosu, siyasi görüşü veya liderinden çok, aday ve adayları esas alarak tercihini yapmaktadır

Seçmenin tercihi aday olan siyasi aktörün zihninde bıraktığı izlenimler bütünü olarak tanımlanan adayın imajı; yaşam tarzı, değişik konular ve sorunlar karşısındaki tavrı gibi bileşenlerden oluşmaktadır. Bir siyasi partinin kimliği, ideolojisi, imaj ve vitrini hakkında fikir veren faktör, partinin gösterdiği adaydır

Belediye başkanı ve meclis üyesi adaylarının kişisel özellikleri, eğitimi, iletişim becerisi, geleceğe dair projeleri seçmenin oy verme davranışını doğrudan etkiliyor.

Aday ve adayların sahip olduğu kişisel özellikleri, insani yönleri, güvenilirlikleri, mücadeleci olmaları, ahlaki anlayışları, yaptırım güçleri, iş bitirme becerileri gibi faktörlerde seçmenin oy vermesinde etkili olan faktörler olarak karşımıza çıkıyor. Aday ve adayların dürüstlüğü ve günlük yaşam alanında ortaya çıkan sorunlarla ilgili yetkinliği seçmenin tercihinde önemli bir faktör olabilmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz bütün bu kişisel özellikler doğuştan kazanılabileceği gibi sonradan da kazanılabiliyor.31 Mart 2024 tarihinde seçmen bu kriterlere ve değer ölçülerini göz önünde bulundurarak sandığa gidecek ve şehrini yönetecek Belediye başkanını ve meclis üyelerini seçecek diye düşünüyorum. Nazilli’den bütün okuyucularıma selam ve saygılar.