BİSMİLLAH DERKEN;
Yeni bir başlangıca Bismillah derken, öylesine dolu dolu bir köşe olsun istiyoruz ki; her okuyucunun ilgisini çeksin. Okumaya pek meyilli bir toplum olmadığımız için, ‘dolu’ların içinde bir ‘damla’ da olsa, yetecek. İnanıyoruz ki, ‘hiç okumuyorum’ diyenler bile, 1-2 satırla da olsa yazılarımızla ilgilenecek. Böylelikle okuyabileceğiniz satırlar ileride daha da artacaktır. 10 dakikalık bir zamanı bizlere çok görmeyeceğinizi ümit ediyoruz.
Ola ki (hiç istemeyiz tabii ki) yazımızın çıkışı aksarsa, bölümler mutlaka devam edecektir inşaallah.
Düşüncemiz, böylesi bir köşede sizlerle buluşabilmekti. “Memlekettenhaberler” bu düşüncelerimizde bizlere yardımcı oldu. Değerli kardeşim, sınıf arkadaşım düşüncelerimizi gerçeğe çeviren Yunus Kaan KISACA beyefendinin şahsında Gazete Yönetim Kurulu üyeleri başta olmak üzere, çalışan tüm personeline şahsım ve Elbistan Müftülüğü adına sonsuz teşekkür ediyoruz.
Köşe yazılarımızın dizayn ve teknik sorumluluğunu alan bu fakir, Elbistan Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu adına kendi kişisel görüşlerinden ziyâde mensubu olmaktan gurur duyduğum, 97 yıllık mazisi şan, şeref ve kahramanlık destanlarıyla dolu DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’nın birbirinden kıymetli üyelerinin altın değerindeki yazılarını sizlerle buluşturmaya çalışacağız. Yerine göre Din İşleri Yüksek Kurulumuzun güncel meselelerle ilgili açıklamaları, Diyanet Aylık Dergi, Diyanet Aile Dergisi ve Diyanet İlmi Dergisinde yer alan işinin ehli kalemlerin zengin ve doyurucu yazıları ile birlikte Sayın İlçe Müftümüz, Vaizlerimiz, Din Hizmetleri Uzmanlarımız, Sayın İl Müftümüzün ve din görevlilerimizin kaleminden çıkan bir şiir veya hatıratlarını, bazen de hayata yön veren ibretlik hikâyeleri sizlerle buluşturmaya hâsılı kelâm, geniş bir yelpâze de ehil kalemlerin dilinden güzel dinimizin güzelliklerini sizlere anlatma gayret ve çabası içerisinde olacağız.
Biliyoruz ki; Basın ve Sosyal Medyanın bugün bize anlatacakları nice şeyler paha biçilmez kıymettedirler. Bizler de Elbistan Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu olarak, bu platformda bir adım atmak istedik ve: 
Asr sûresinin kısa bir tefsiri ile başlamak istiyoruz:
Ebu Huzeyfe’den (Ra.) şöyle rivâyet edilmiştir: “Rasulullah’ın ashabından iki kişi birbiriyle karşılaştıklarında biri diğerine Ve’l-Asr Sûresi’ni okumadan, sonra da biri diğerine selam vermeden ayrılmazlardı.” (Beyhaki, Şuabu’l-İman, Hadis No: 4676; Taberânî, Evsat)
Asr sûresinin başında zamana yemin edilerek onun insan hayatındaki yerine ve önemine dikkat çekilmiştir. Çünkü zaman Allah Teâlâ’nın yaratma, yönetme, yok etme, rızık verme, alçaltma, yüceltme gibi kendi varlığını ve sonsuz kudretini gösteren fiillerinin tecelli ettiği bir varlık şartı olması yanında, insan bakımından da hayatını içinde geçirdiği ve her türlü eylemlerini gerçekleştirebildiği bir imkân ve fırsatlar alanıdır. Yüce Allah böyle kıymetli bir gerçeklik ve imkân üzerine yemin ederek zamanın önemine dikkat çekmiş; onu iyi değerlendirmeyen insanın sonunun, 2. âyetteki deyimiyle “hüsran” (ziyan) olacağını hatırlatmıştır. Burada “ziyan”la âhiret azabı kastedilmiştir. Çünkü zamanı ve ömrü boşa geçirmiş insan için en büyük ziyan odur. Sûrede bu ziyandan şu dört özelliğe sahip olanların kurtulacağı ifade edilmiştir:
Samimi bir şekilde iman etmek;
İyi işler yapmak, yani din, akıl ve vicdanın emrettiklerini yerine getirmek, yasakladıklarından kaçınmak;
Hakkı tavsiye etmek;
Sabrı tavsiye etmek.
İkinci şıktaki “iyi işler”in içinde hakkı ve sabrı tavsiye etmek de vardır; fakat bunlar, hem bireyin erdemini ve hemcinslerine karşı sorumluluk bilincini yansıttığı, hem de bireyi aşarak toplumsal yararlar doğurduğu için önemi dolayısıyla ayrıca zikredilmiştir. Hakkı ve sabrı tavsiye buyruğunda, bu görevlere kişinin öncelikle kendisinin uyması gerektiği anlamının da bulunduğu kuşkusuzdur. Bu husus, her akıl ve iz‘an sahibi tarafından kolayca anlaşılıp benimsenecek kadar açık olduğu için âyette bunun özellikle belirtilmesine gerek görülmediği anlaşılmaktadır.
Âyetteki hakkı ve sabrı tavsiye, eğitimin önemine ve mahiyetinin nasıl olması, amacının ne olması gerektiğine de ışık tutmaktadır. Çünkü her eğitim faaliyeti sonuçta bir tavsiye, yani nasihat ve irşaddır. Doğru bir eğitim faaliyetinin amacı ise insanlara inançta, bilgide ve ahlâkta hakkı yani gerçeği ve doğruyu aktarmak; bunun yanında hayatın çeşitli şartları, maddî ve mânevî zorluklar, saptırıcı duygular, hata ve suç sebepleri karşısında da kişiye sabır ve dayanıklılık aşılamaktır. Hakkı ve sabrı tavsiye, toplumsal hayat ve birlikte yaşamanın getirdiği bütün ahlâkî görevleri içine alan geniş kapsamlı bir görevdir. Hakkın karşıtı bâtıldır; bâtıl ise inanç ve bilgide asılsızlık ve yanlışlığı, ahlâkta kötülüğü içine alan bir kavramdır. Ayrıca hak, adaletle de yakından ilişkilidir. Bu açıdan âyette insanların âdil olmaları ve adalet düzeninin, yani herkesin hakkına razı olduğu ve herkesin hakkının korunduğu bir toplumsal düzenin kurulmasına katkıda bulunmaları gerektiği de anlatılmaktadır. Sonuçta kul, sûrede sıralanan dört ilkeden iman ve sâlih amel sayesinde Allah’ın hakkını, hakkı ve sabrı tavsiye ile de kulların hakkını ödemiş olur.
Görüldüğü gibi Asr sûresi en kısa sûrelerinden biri olmakla birlikte Kur’ân-ı Kerîm’deki bütün dinî ve ahlâkî yükümlülüklerin, öğütlerin özü sayılmaya değer bir anlam zenginliğine sahiptir. Bu sebeple İmam Şâfiî’nin sûre hakkında, “Şayet Kur’an’da başka bir şey nâzil olmasaydı, şu pek kısa sûre bile insanlara yeterdi. Bu sûre Kur’an’ın bütün ilimlerini kucaklıyor” dediği nakledilmiştir. Mehmet Âkif Ersoy’un deyişiyle:
Hâlikin nâ-mütenâhî adı var en başı Hak
Ne büyük şey kul için hakkı tutup kaldırmak
Hani ashâb-ı kirâm ayrılalım derlerken
Mutlaka sûre-i ve’l-Asr’ı okurmuş bu neden?
Çünkü meknûn o büyük sûrede esrâr-ı felâh
Başta îmân-ı hakîkî geliyor sonra salâh
Sonra hak sonra sebât: İşte kuzum insanlık
Dördü birleşti mi yoktur sana hüsrân artık.
Gayret bizden tevfik ve hidâyet âlemlerin Rabbi olan yüce Mevlâ’dandır. Günün hayrı bereketi ve tüm güzellikleri üzerinize olsun. Selâm ve duâ ile…  (Kaynak: http://kuran.diyanet.gov.tr/mushaf/kuran-tefsir-1/asr-suresi-103/ayet-1/diyanet-isleri-baskanligi-meali-1)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.