İhlaslısının az, istismarcılarının çok olduğu nice mübarek Ramazan-ı Şerifleri geride bıraktık. Ama bunların sayılarının azalmasını ümit ettiğimiz bir ramazan ayını daha yaklaşmış bulunmaktayız. İhlaslı olanlar için Cenab-ı Allah kerim kitabında, “arınmak için yapılması gerekeni yaparlar.”  (Mü’minun, 23:4)

TV ekranlarında din pazarlayan, cennet parselleyen, toplumu uyutan, cehaletten uyanmasını engelleyen, fırsatını bulduklarında provake etmeyi de ihmal etmeyen şarlatanların, sahtekârların, rehberliğine, yol göstericiliğine bu yıl da devam edecek miyiz? Ümidimiz bunların olmaması, olduğunda da vatandaşlarımız tarafından bunlara fırsat verilmemesidir...

Ancak, fırsatçılık artık genlerimize işlemiş vaziyette. Her türlü olayı, kendi menfaatimize yönelik bir fırsatçılık anlayışı içerisinde değerlendirmeye azami gayret gösteren bir toplum haline gelmişiz. Vicdansızlık, umursamazlık diz boyu. Ramazan’da, koravirüs salgınında fırsatçı, stokçu kan emiciler, etiketlerini hemen değiştirirler. Bir fırsat çıkmaya görsün hemen üşüşülür, boşluklardan hiçbir teferruat atlanılmadan istifade edilir, işleri kılıfına uydururuz. Sonuçta birileri günün sonunda haksız kazancı ile mutluyken, geniş bir kesim kaybetmenin ve haksızlığa uğramanın öfkesi içinde kalırlar. Rabbim, insani değerlerle vitrinlerini süsleyerek insanları aldatmanın ve nemalanmanın hesaplarını yapan fırsatçı şarlatanlara fırsat vermesin.

Ticaretle uğraşan kişi, servet kazanmanın yanı sıra toplumsal bir görev de ifa etmektedir. Zira tüccar, insanlara ihtiyacı olan maddeleri temin etmektedir. Bu sebeple yaptığı iş kendisine servet kazandırdığı gibi sevap da kazandırmaktadır. Sevgili Peygamberimizin zorunlu bir ihtiyaca insanların ulaşmasını kolaylaştırmayı, ihtiyaç sahiplerine o malın tamamını sadaka olarak vermekle eşdeğer görmesi, ticaret yapanların aynı zamanda sadaka sevabı kazandıklarını haber veren hoş bir müjdedir. Yine Allah Elçisi’nin, “İnsanlara satmak üzere mal getiren rızıklandırılır, malını stoklayıp karaborsaya düşüren ise lânetlenir.”  buyruğu bu önemli görevi yerine getirenlerin hem maddî hem de mânevî açıdan kazançlı olacaklarını, aksi davranış sergileyenlerin ise maddî açıdan kazançlı çıkmış gibi görünseler de mânevî açıdan ziyana uğrayacaklarını haber vermektedir.

İşte bu sâiklerle 02.04.2022 Cumartesi günü idrak edeceğimiz mübarek Ramazan-ı Şerife çok az bir zamanın kaldığı şu günlerde Bilecik Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı sevgili kardeşim Hakkı ŞENER’in bu şarlatanlarına ithafen ironi mahiyetli yazdığı şiiri sizlerle paylaşmak istedim.

Belli midir bu senenin konusu?

Ramazan geliyor hazır mısınız?

Başladı mı tartışmanın yenisi?

Ramazan geliyor hazır mısınız?

On bir ay sağ gezen hasta oldu mu?

Oruç tutmamaya cevaz aldı mı?

Fidyeyi verecek fakir buldu mu?

Ramazan geliyor hazır mısınız?

Ekranlar söyler mi basın yazar mı?

Sakız, iğne, gusül oruç bozar mı?

İmsak erken olsa sevap uzar mı?

Ramazan geliyor hazır mısınız?

Hilâli herkesten önce bulanlar!

Terâvihi eksik fazla kılanlar!

Temkine takılıp orda kalanlar!

Ramazan geliyor hazır mısınız?

Fırınlara sürüldü mü pideler?

Ziyâfete hazırmola mideler?

Bayramlara hasret çeken dedeler!

Ramazan geliyor hazır mısınız?

Kul Hakkı hasretle bekler yolları!

Böyle olur bizim elin halları!

Hakkın itaatkâr hâlis kulları!

Ramazan geliyor hazır mısınız.?

Bizler için mübarek ramazan ayı insanlar arası birlik-beraberliğin, kardeşlik ve vahdet olma duygularının en yoğun olarak yaşandığı zaman dilimleridir.

Bâki merhum şöyle demişti, Kanuni merhuma bir tahmidinde;

“Ehl-i vahdet kainâtın âkil’u danâsıdır,”

Birlik ehli olmak lazım. Çünkü gönlü her yerde olan hiçbir yerde olamaz…

Bu vesileyle ramazan ayında Bâki’nin dediği gibi birlik ehli olmaya gayret ederek, ihtiyaç sahiplerini daha fazla gözeterek, yaralarını sarma zamanı olduğunu unutmamak gerekir.

“Bir şeyi yapmak isterseniz, bir yolunu bulursunuz. İstemezseniz de bir bahane bulursunuz.”

                “Başlangıçlar sonuçların tecelli yeridir.” Rahmet ile başlayan Ramazan ayının Kurtuluş ile Tecelli bulması temennilerimle… Ramazan-ı Şerifinizi tebrik ediyor, insanlığa huzur ve barış getirmesini Mevlâm’dan niyâz ediyorum.

Selâm ve duâ ile…